Trelleborg imponerade på besökare från Japan

Publicerad:

Socialförvaltningen visade upp sina verksamheter och besökarna återvände hem till Tokyo fulla av inspiration.

Socialförvaltningen i Trelleborg visade upp sina verksamheter för besökare från Japan.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Socialförvaltningen i Trelleborg visade upp sina verksamheter för besökare från Japan.

I tre dagar har en japansk delegation (personal från privata äldreboenden, arkitekt och konsult) varit på besök i Trelleborg. Fokus för de långväga gästerna har varit att lära sig av kommunens arbete inom äldreomsorgen. Ett särskilt intresse för Trelleborgs goda resultat i arbetet med kvalitetsregistret BPSD – beteendemässiga och psykiska symptom vid demens – är bakgrunden till japanernas resa hit.

På plats imponerades de även av många andra saker, till exempel de olika digitala lösningar som Trelleborg infört inom äldreomsorgen.

Känner stolthet

En av personerna bakom kommunens framgångsrika arbete inom demensvården, som var själva grunden till arrangemanget, är demenskoordinatorn Kristina Edvardsson. Hon var mycket nöjd efter studiebesöket.

- För min del har detta inte minst gett mig en stolthet över hur duktiga vi är i Trelleborg. Alla medverkande hade förberett sina punkter med största finess och vi kan verkligen vara stolta över personalen, säger Kristina Edvardsson.

Dagarna bjöd på inblick i flera verksamheter. Besök gjordes på tre äldreboenden (Silverängen, Smygehem och Borgvallen) samt dagverksamheten Gyllengården. Chefer och medarbetare presenterade Trelleborg som kommun och berättade om arbetet med kvalitetsregister, träning för äldre, vård i livets slutskede, tekniska och andra kognitiva hjälpmedel med mera.

Intresse för digitala lösningar och hälsohus

Trelleborgs planer på att bygga ett hälsohus väckte också nyfikenhet och följdfrågor.

- Vi märker att vi är långt framme i mycket, konstaterar Kristina Edvardsson.

Japan är erkänt som ett högteknologiskt land. Trots det blev gästerna både överraskade och inspirerade när de såg på vilka sätt Trelleborg använder tekniken i verksamheten. Planeringssystem i mobilen, gps-användning och trygghetskameror var några inslag som fångade deras intresse.

- Att använda tekniken inom vården verkade vara lite främmande för dem men vi märkte att de blev väldigt intresserade när vi visade våra exempel. På samma sätt blev de imponerade över hur vi arbetar med kognitiva hjälpmedel inom demensvården. De blev väldigt förtjusta i våra så kallade demensdockor, berättar Kristina Edvardsson.

Vill komma tillbaka

Programmet avslutades med ett uppskattat besök på Trelleborgen.

- Studiebesöket gav ett sådant intryck att de gärna vill komma tillbaka. Själv är jag välkommen till Japan för att föreläsa om vårt arbete, säger Kristina Edvardsson.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?