Hög simkunnighet hos trelleborgsbarnen

Publicerad:

Trelleborgs kommun arrangerar sommarsimskola på sommarlovets första tre veckor varje år till skolelever som inte kan simma.

Sommarsimskola på Badhuset i Trelleborg
Foto: Maria Tigerschiöld Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Sommarsimskola på Badhuset i Trelleborg

Ett nittiotal barn som är födda år 2008, 2009 eller 2010 är anmälda till sommarens nybörjarkurser vecka 25 – 27 i Trelleborgs Badhus. På tre veckors intensivkurs ska barn med olika vattenvana lära sig armtag, bentag och mycket mer.

- På dagens lektion flyter vi med flytleksaker, berättar simläraren Jennifer. Alla gröna simmar först; en färg i taget i varmvattenbassängen. Först tränar vi på bentag och sedan att flyta på rygg. I slutet av lektionen leker vi hajen, där simlärarna och barnen turas om att vara haj i mitten och försöka fånga de andra som ska ta sig förbi till andra sidan bassängen.

- På fredag blir det klädbad, avslöjar Jennifer, och nästa vecka som är sista veckan blir det bland annat märkestagning och avslutning.

Enhetschef Karolina Jonasson är nöjd med simkunnigheten i kommunen. Läsåret 2016 – 2017 var simkunnigheten i Trelleborgs kommun 84% för klass 3, 91% för klass 4, 96 % för klass 5 och 98% för klass 6. Lägsta kunskapskravet när det gäller simning i idrottsbetyget i klass 6 enligt läroplanen är att eleven ska kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.

En del av fritidsnämndens uppdrag och idrottspolitiska mål är att erbjuda barn och unga en trygg tillvaro genom bland annat ökad simkunnighet.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?