Sverige har fått en ny kryssningshamn

Publicerad:

Trelleborgs kommun, Trelleborgs Hamn och det lokala näringslivet samarbetar på bred front för att på bästa sätt kunna ta emot passagerarna när staden för första gången får besök av ett kryssningsfartyg.

M/S Artania blir den 19 juli det första kryssningsfartyget som lägger till i Trelleborgs Hamn.
Foto: Phoenix Reisen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika M/S Artania blir den 19 juli det första kryssningsfartyget som lägger till i Trelleborgs Hamn.

Totalt är det 1200 tyska turister som väntas stiga i land den 19 juli när M/S Artania lägger till i Trelleborgs Hamn. Passagerarna välkomnas med musik av stadens musikkårer och information om Trelleborg. Väl i land väntar en levande stad med butiker som håller extraöppet, erbjudande om olika verksamheter att besöka och utflykter med buss till Smygehuk eller Trelleborgen. Under tolv timmar blir det fullt pådrag i Trelleborg.

- Det kommer också att finnas tysktalande guider på stan och butikerna har uppmanats att, om möjligt, ta emot euro som betalning. Vi vill att passagerarna ska känna sig välkomna i Trelleborg, säger Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg.

Även för trelleborgarna finns det möjlighet att göra dagen till något utöver det vanliga. Klockan 06.45 på morgonen avgår Londonbussen från Stortorget till utsiktsplatsen väster om Trelleborgs Hamn. Där kan man avnjuta medhavd picnic samtidigt som man ser fartyget glida in i hamnen vid 8-tiden på morgonen.

Det är första gången som Trelleborgs Hamn utgör ett stopp för ett kryssningsfartyg. Det är det längre nybyggda färjeläget och pirarmarna som gjort det möjligt för Trelleborgs Hamn att ta emot M/S Artania.

- Vi har fått förfrågningar förr, men då var hamnen inte utbyggd och vi kunde inte erbjuda det manöverutrymme som så stora fartyg kräver. Efter att vi kommit överens med M/S Artania har vi fått förfrågningar från fler rederier, men än är inget klart, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs Hamn.

Kryssningsfartyget är 231 meter långt. Det utgår från tyska Kiel och är just nu ute på en tio dagar lång resa i Östersjön. Sista stoppet innan M/S Artania ankommer till Trelleborg är Bornholm och efter 12 timmar vid färjeläge 10 styr besättningen vid 20-tiden på kvällen den 19 juli kosan åter mot Kiel där resan avslutas.

Frågor

För mer information om kryssningsfartygets besök i Trelleborg kontakta Ditte Fagerlund, vd Visit Trelleborg, eller 0410-733194.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?