Deltagare sökes till teknikprojekt

Publicerad:

Smart hem-system ska testas hos personer med demenssjukdom och nu sökes frivilliga deltagare till projektet.

Det är inom ramen för EU-satsningen Home4Dem som socialförvaltningen i Trelleborgs kommun nu tillsammans med Lunds universitet ska genomföra ett teknik- och forskningsprojekt med start i höst. Totalt 30 personer ska ingå i det sex månader långa projektet. Målgruppen är personer över 65 år med demenssjukdom.

Självständigt liv

- Deltagarna får möjlighet att testa ett nytt smart hem-system riktat till personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Syftet med projektet är att öka livskvaliteten hos personer som lever med demenssjukdom och minska otryggheten hos anhörigvårdare genom att introducera informations- och kommunikationsteknik som kan hjälpa personer med demens att vara mer självständiga, säger Mikael Karlsson, chef för teknik- och utvecklingsenheten på socialförvaltningen.

Vad innebär ett deltagande?

  • Målgruppen för projektet är personer över 65 år med demenssjukdom som bor hemma och har stöd av en anhörigvårdare (kan vara både sammanboende, närstående eller vårdpersonal om personen är ensam).
  • Projektet kommer att innebära installation av informations- och kommunikationsteknik i form av sensorer för ytterdörr, säng, kylskåp, vattenläckor, automatiska lampor, brandvarnare med mera som kopplas till vårdarens (eller anhörigas) smartphone.
  • Utvärderande intervjuer kommer att hållas med de medverkande samt deras anhöriga vid tre tillfällen; innan produkterna använts, efter tre månader samt vid projektets slut.

Intresseanmälan och mer information

Arlinda Haxhiu, projektledare
0410-73 34 55

Mikael Karlsson, enhetschef
0410-73 34 19

Hjälpte informationen på den här sidan dig?