Varning för bedragare!

Publicerad:

Tyvärr förekommer det ofta att äldre och funktionsnedsatta utsätts för bedrägerier i sitt hem. Ofta handlar det om att personer tar sig in i deras hem, antingen genom att lura sig in eller att ha tillträde av någon annan anledning. Så här i årsskiftestider kan det därför vara på sin plats att titta över kontoutdrag och liknande för att se att man inte varit utsatt.

I tider när kort av olika slag blir allt vanligare handlar det inte bara om stöld av kontanter utan också om tillgrepp via inloggningar och koder.

- Datorbedrägerier och id-kapning är väldigt vanligt förekommande i Trelleborg, säger kommunpolisen Mats Rindborn Grahl. Många äldre och funktionsnedsatta är kanske inte lika uppdaterade, och då gäller det att vara extra vaksam. Är man osäker, ta hjälp av en släkting eller bekant man har förtroende för.

- Skulle man trots detta råka illa ut, bestrid och polisanmäl så man slipper betala för det som intrånget orsakat, råder kommunpolisen.

Polisen ser generellt allvarligt på brott mot personer som är äldre och/eller funktionsnedsatta, personer som kan antas ha en nedsatt motståndskraft på grund av hög ålder eller ett fysiskt eller psykiskt handikapp. Detta kan utnyttjas av gärningspersonen. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en eller flera personer ringer på dörren och hittar på anledningar att få komma in i bostaden. Syftet är att stjäla pengar, smycken eller annat.

Många gånger utnyttjas människors vilja att hjälpa andra av dessa bedragare. Den som vill in kan utge sig för att sälja en vara, lämna meddelande till en granne som inte är hemma, säga sig komma från hemtjänsten, sjukvården, polisen eller annan myndighet. Det förekommer också att man säger sig vara fastighetsskötare eller hantverkare som ska kontrollera något i bostaden.

Via telefon kan bedragarna utge sig för att representera en bank eller kreditinstitut för att få tillgång till koder, kortnummer och lösenord. Inga seriösa banker eller kreditinstitut arbetare på det sättet. Lämna aldrig ut sådana uppgifter, manar polisen. Det har också förekommit att man ringt och sagt sig vara en avlägsen släkting eller bekant som behöver låna pengar.

- Var försiktig, säger Mats Rindborn Grahl, lämna aldrig ut personnummer, kontonummer eller något liknande.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?