Arkitekter ska rita framtidens Övre

Publicerad:

Tre arkitektfirmor ska under början av 2017 rita förslag på hur Övre och Stadsparkskvarteren kan utvecklas i framtiden. Det är nästa steg i Trelleborgs kommuns arbete med att bebygga det tidigare busstorget.

På det tidigare busstorget planeras för ny bebyggelse.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika På det tidigare busstorget planeras för ny bebyggelse.

Totalt var det sju arkitektbyråer som lämnade in anbud när uppdraget direktupphandlades i december. Efter utvärdering står det klart att det blir Gehl Architects, Arkitema och Okidoki Arkitekter som får uppdraget att rita förslag på framtidens Övre och Stadsparkskvarteren – ett område på ca 12 hektar.

­– Vi fick in många intressanta anbud men dessa stack ut. Alla tre har lämnat in inspirerande, tydliga och förtroendeingivande anbud, säger planarkitekt Fredrik Magnusson som är projektledare för de långsiktiga planerna för Övre.

Arkitekterna ska presentera resultatet av uppdraget i mars. Ingen vinnare kommer att utses utan alla tre arkitektbyråernas förslag kommer att ligga till grund för kommunens arbete med att utveckla ett planprogram för platsen.

Fredrik Magnussons förhoppning är att de tre förslagen ska innehålla möjliga helhetsstrukturer för området men också idéer inom projektets tre fokusområden; genus, ljudmiljö samt energiförsörjning och klimatanpassning.

– Vi kommer att titta på de tre förslagen för att hitta det bästa i varje, säger Fredrik Magnusson.

Det före detta busstorget har sedan kollektivtrafiken flyttade därifrån i december 2015 väckt mycket uppmärksamhet hos arkitekter och exploatörer. Bland arkitektbyråerna som tillfrågades inför direktupphandlingen fanns ett stort intresse för att delta i utvecklingen av Övre i synnerhet, men även för Trelleborg i allmänhet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?