Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Uppmärksammad utställning om sverigefinsk identitet kommer till Trelleborg

Publicerad:

Från tisdag 12 december och två veckor framåt kommer fotoutställningen #Stoltsverigefinne vara på besök hos Trelleborgs Museum. Utställningen är resultatet av ett projekt där unga sverigefinnar på Instagram delat berättelser om sina sverigefinska rötter och sin vardag.

Utställningen #Stoltsverigefinne kommer till Trelleborgs Museum.
Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Utställningen #Stoltsverigefinne kommer till Trelleborgs Museum.

Lukea suomeksi / Läs nyheten på finska

Bakom utställningen står Sverigefinska ungdomsförbundet, som också var de som startade Instagram-kontot Stoltsverigefinne i början av 2016. Idén byggde på att dagens unga sverigefinnar skulle få en chans att med egna ord och bilder beskriva sin vardag, sina rötter och sin identitet.

En ny person per vecka berättade om sitt liv och sina tankar, vad man ville ta upp för frågor och berättelser var upp till var och en. Och nu har ett urval av alla dessa berättelser blivit en fotoutställning som ska visas upp på olika platser i Sverige.

Besök Instagram-kontot Stoltsverigefinne

Välkommen på invigning 12 december

Utställningen invigs tisdag 12 december klockan 12, på Trelleborgs Museum. Och alla är välkomna att närvara vid invigningen. Utställningen kommer vara kvar i två veckor innan den flyttas vidare till en annan stad.

Läs mer om utställningen på Facebook

Finland firar 100 år som nation

Utställningen #Stoltsverigefinne är en satsning av Sverigefinska ungdomsförbundet i samarbete med Sverigefinländarnas arkiv. Utställningen är också en del i Suomi 100 som under 2017 uppmärksammar jubiléet av Finlands 100 år som nation.

Finska är Sveriges näst största språk och talas av drygt 420 000 människor i landet.

Trelleborg som finskt förvaltningsområde

Anledningen till att just Trelleborgs kommun får möjlighet att visa upp utställningen är att man är en av de kommuner i landet som räknas som finskt förvaltningsområde. Det innebär att personer som tillhör den sverigefinska gruppen har stärkta rättigheter när det kommer till att använda finska språket vid kontakter med Trelleborgs kommun.

Läs mer om finskt förvaltningsområde

Besök Trelleborgs kommuns finska sidor

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?