Välkommen att trampa in Trelleborgs nya cykelexpressrutt

Publicerad:

Den 22 april blir det fest i Trelleborg. Då invigs av den nya cykelexpressrutten samtidigt som framtidens Övre står i fokus.

Den 22 april blir det fest i Trelleborg när cykelexpressrutten invigs samtidigt som arkitektförslag för Övre visas upp.
Foto: Trelleborgs kommun Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Den 22 april blir det fest i Trelleborg när cykelexpressrutten invigs samtidigt som arkitektförslag för Övre visas upp.

Invigningen av cykelleden, som förbinder stadens norra och västra delar med Centralstationen börjar klockan 11.30 vid östra övergången på Trelleborgs Centralstation. Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson invigningstalar och därefter bjuds det på fika.

Cykelexpressrutten dras rakt igenom Övre där festligheterna för dagen fortsätter. Klockan 11-13 kan du använda din energi för att trampa ihop en egen smoothie, låta barnen köra en cykelteknikbana eller bara slå dig ner en stund och titta närmare på arkitektförslagen som Gehl, Arkitema och Okidoki tagit fram.

På plats finns representanter från projektet för att svara på frågor. Projektets syfte är att omvandla det tomma busstorget och ytorna runt omkring till en ny stadsdel.

Välkommen till Centralstationens östra övergång klockan 11.30 och Övre klockan 11-13 lördagen den 22 april. Vi bjuder på fika med hus- och cykelkakor på båda ställena.

Fakta om Cykelexpressrutten

  • Satsningen är ett gjord för att underlätta för cykelresor i centrala Trelleborg.
  • Cykelexpressrutten är totalt två kilometer lång, och sträcker sig mellan Hedvägen vid korsningen med Ståstorpsgatans förlängning och Hantverkaregatan/Järnvägsgatan.
  • Cyklister har företräde i alla korsningar med undantag för Valldammsgatan.
  • Gång- och cykelbanor är separerade från varandra.
  • Delarna över Övre kommer att färdigställas i sin helhet allt eftersom området fylls med ny bebyggelse.
  • Totalt finns 472 cykelparkeringsplatser vid Trelleborg C. I cykelgaraget vid östra övergången finns plats för 62 cyklar varav 18 platser är utrustade med el för laddning av elcyklar.

Fakta om Övre

  • Övre och Stadsparkskvarteren är ett stadsbyggnadsprojekt som syftar till att omvandla Övre från stationsområde och barriär till en levande stadsdel som bidrar till att binda samman staden.
  • Projektet har tre fokusområden; energioptimering och klimatanpassning, ljudmiljö och genus.
  • Nyligen presenterade arkitektfirmorna Gehl, Arkitema och Okidoki varsitt förslag på hur området kan utvecklas. Utifrån förslagen ska ett planprogram arbetas fram.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?