Unga arkitekter på besök i Trelleborg

Publicerad:

På fredagen besökte ett 20-tal unga arkitekter Trelleborg. Arkitekterna deltar i tävlingen Europan där framtida Sjöstaden är ett av tävlingsområdena.

26 arkitekter besökte på fredagen bland annat Trelleborgs Hamn.
Foto: Fanny Nyberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika 26 arkitekter besökte på fredagen bland annat Trelleborgs Hamn.

Eftersom stora delar av tävlingsområdet är stängt för allmänheten var platsbesöket en chans för arkitekterna att komma in på hamnområdet och se de enorma ytorna i verkligheten.

I en inledande presentation berättade Charlotte Hägg Reader som är delprojektledare för Sjöstaden om kommunens vision som är att bygga nya stadsdelar med bostäder, service och rekreationsytor i bästa söderläge. Detta blir möjligt när Trelleborgs Hamn flyttat sin verksamhet österut och fått en ny östlig infart. Sammantaget går stadsutvecklingsprojektet under namnet Kuststad 2025.

Deltagarna i Europan, som är en tävling för arkitekter under 40 år, hade många frågor om området. De handlade om allt från samspelet mellan fritidsbåtar och färjor till möjligheten att skapa nya badplatser längs promenadstråket från Ståstorpsåns mynning till utkiksplatsen på Mudderberget.

Europan pågår under hela 2017. Arkitekterna ritar förslag under våren vilket följs av juryarbete och först i december står det klart vilka förslag som blir de vinnande på respektive område. Totalt kan arkitekterna välja mellan 44 områden i Europa.

Inspirationsfilm

För de arkitekter som hade möjlighet att besöka Trelleborg, och för alla andra som vill få en bild av platsen, har Kuststad 2025 tagit fram en film med bilder och information om Sjöstaden.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?