Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Slår ett slag för två hjul

Publicerad:

Just nu pågår Europeiska trafikantveckan, så också i Trelleborg. I morse fick tusen pendlare en frukostpåse som tack för att de reser hållbart, och under dagen finns möjlighet att prova på såväl hinderbana som olika sorters cyklar på Rådhustorget. Allt har samma syfte – att få allt fler att upptäcka fördelarna med att ta sig fram på två hjul eller med kollektiva färdmedel.

Tack för att du cyklar och reser kollektivt!
Foto: Ove Hed Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Tack för att du cyklar och reser kollektivt!

Redan i arla morgonstunden fanns Skånetrafiken och Trelleborgs kommun på plats för att dela ut frukostpåsar till resenärer som cyklat, åkt tåg eller buss till och från Trelleborgs centralstation. Det lekamliga fick sällskap av den färska cykelkartan som redovisar såväl cykelvägar som utflyktsturer i och kring Trelleborg.

På Rådhustorget finns representanter för polisen och kommunen på plats tillsammans med den lokala cykelhandeln för att lyssna på synpunkter och svara på frågor. Det finns också möjlighet att testa såväl elcykel som cykel med släp.

Det har gått nio månader sedan nya resecentrum togs i drift den 13 december. Sedan dess har resandeantalet på stadsbussarna ökat med 9,3 procent. Först nästa år kommer Skånetrafiken att mäta antalet resenärer på tåg.

Att cykling är en vanlig företeelse i Trelleborg visar inte minst det faktum att de 500 cykelparkeringarna närmast stationsingången, nästan alltid är utnyttjade till sista plats. I slutet av den här månaden kommer den östra övergången åter att öppnas och då kommer antagligen fler att välja cykelparkeringen där. Här finns ytterligare 500 platser, samt ett antal i det speciella cykelgaraget där man kan hyra plats. Här är idag hälften av platserna belagda.

Den nya cykelexpressrutten som just nu byggs från Hedvägen i norr mynnar ut just vid den östliga ingången till perrongerna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?