Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

8 teser till 349 ledamöter

Publicerad:

8 teser för ett bättre mottagande av nyanlända är namnet på en skrift som Trelleborgs kommun presenterade under Almedalsveckan i somras.

Det är en skrift från de tjänstepersoner som ledde arbetet med flyktingmottagandet i Trelleborg under hösten 2015. En skrift med samlade erfarenheter och viktiga ställningstaganden för Sverige och framtiden. I dagarna packas och postas 349 kuvert med skriften och ett följebrev med en uppmaning till Sveriges alla riksdagsledamöter: Läs, diskutera och ta ställning!

Cecilia Lejon, förvaltningschef på arbetsmarknadsförvaltningen, vad är syftet med den här skriften?

- Vi har länge sett ett behov av perspektivskifte i arbetet med nyanlända samtidigt som vi gärna delar med oss av de erfarenheter vi har dels sedan hösten 2015 och dels under många års arbete inom området. Skriften är vårt bidrag till att få igång diskussioner om synsätt och förhållningssätt.

Vad är tanken med att skicka den till våra riksdagsledamöter?

- De lagar och föreskrifter som vi arbetar med idag är inte uppdaterade och anpassade för att hantera den utmaning Sverige och Trelleborg står inför. Det krävs ett omtag. Eller flera. Vi vill bidra i detta.

Hur kan vi som kommun arbeta för att bli effektivare och mer långsiktigt hållbara i den här frågan?

- Det är många delar som behöver ses över och systematiseras. Först behöver vi öka kompetensen och kunskapen, vi måste ta oss bort från omhändertagande perspektiv och ”tycka synd om” till ett likvärdigt bemötande och behandling. Vi måste sluta kategorisera människor utifrån vilket land de är födda i och istället se till individens kapacitet och möjligheter. Vi behöver helt enkelt möta vuxna människor vuxet – Krav är kärlek!

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?