Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Byalag, tuff-tuff eller folkfest?

Publicerad:

Nomineringarna till årets landsbygdsutvecklingspris spänner från öster till väster i kommunen. Skåre byalag ligger längst i sydväst, Lennart och Camilla Kristensson bor i Gärdslöv så långt i nordost man kan komma. Däremellan finns Berit Möllebäck i Klagstorp.

Landskap
Foto: Susanne Nilsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Landskap

Bakom nomineringarna och priset står Byarådet som är en paraplyorganisation för byalagen runt om i kommunen. Priset delas ut på Trelleborgsgalan den 17 november.

Skåre byalag nomineras bland annat för att man är en aktiv förening som arbetar för Skåre på många sätt. Inom byalaget finns grupper som arbetar med olika ämnen, miljö, historia och vägunderhåll bland annat. Man håller också i ordning de gamla redutterna på Skåre skansar. Vart femte år arrangeras hamnfest och man arbetar tillsammans med kommunen i frågor som marint reservat, snorkelled, underhåll av badstranden och evenemang som Karolinerdagen och hamnens 80-årsfirande i år.

Framöver kommer byalaget att engagera sig i säker cykelväg mellan Stavstens udde och Skåre, stadsbussar till Skåre, fartkameror på väg 511 och dubbeldäckare sommartid mellan Smygehamn och Skåre.

Lennart och Camilla Kristensson viker stor del av sin fritid till ideellt arbete för att göra landsbygden levande och därmed utveckla denna. Lennart är väl känd över hela kommunen för sitt tufftuff-tåg som gör guidade turer såväl i Trelleborg som på landsbygden. Camilla guidar. Båda är engagerade i de matrundor som ordnas för skolbarn från såväl Malmö som Trelleborg. Kolmilan i Grönbyskogen är ett annat arrangemang där makarna är flitigt engagerade.

Berit Möllebäck är initiativtagare till de hemvändardagar som sedan blev till arrangemanget Mitt i byn, i år för femtonde gången. Berit har också varit drivande i ett stort antal skrifter om bygdens historia. För några år sedan startade hon en föreläsningsserie med temat Lär känna din by. Detta ledde till bildandet av Stora Beddinge byalag.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?