Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Trelleborg deltar i europeisk arkitekttävling

Publicerad:

Hur ska Trelleborgs nya stadsdel Sjöstaden se ut? Det har unga arkitekter runt om i Europa chans att tycka till om när kommunen deltar i arkitekttävlingen Europan.

Platsen delas in i två delar. Den gula linjen markerar influensområdet och den lila tävlingsområdet som arkitekterna ska rita förslag för.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Platsen delas in i två delar. Den gula linjen markerar influensområdet och den lila tävlingsområdet som arkitekterna ska rita förslag för.

Sjöstaden är en planerad ny stadsdel som kommer att växa fram i de västra delarna av den befintliga hamnen i Trelleborg. I takt med att hamnverksamheten flyttar åt sydost kommer platsen kunna fyllas med bostäder, service och attraktiva mötesplatser i bästa söderläge.

Som ett av delprojekten i Kuststad 2025 är den blivande stadsdelen Sjöstaden en symbol för den omfattande stadsomvandling som Trelleborg står inför. Ett avgränsat område av Sjöstaden kommer att finnas med när den 14:e omgången av arkitekttävlingen Europan drar igång i januari.

– Förhoppningen är att vi får in många intressanta förslag på hur Sjöstaden skulle kunna utvecklas som vi sedan kan visa upp för allmänheten, säger Charlotte Hägg Reader som är delprojektledare och planarkitekt.

Hon deltog tidigare i höstas i ett seminarium för att presentera Trelleborgs tävlingsområde.

– Det var lärorikt att höra hur tidigare deltagare i tävlingen tänkt. Nu jobbar vi med att formulera tävlingsprogrammet för att ge arkitekterna en så bra bild som möjligt av Trelleborg och våra förutsättningar.

Trelleborg och Sjöstaden är ett av cirka 50 tävlingsområden som arkitekterna kan välja mellan. De får jobba fram sina förslag under första halvåret 2017. Dessa kommer sedan att bedömas av jurygrupper som hösten 2017 utser vinnarna på de olika tävlingsområdena.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?