Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Tomtarna tar över på Övre

Publicerad:

I tio år har den lokale konstnären Stefan Mårtensson skapat julkort med Trelleborgsmotiv. Nu visas samtliga motiv upp i en utställning på Övre.

Julkortsmotiv från 2011, tomtar utanför Rådhuset.
Foto: Stefan Mårtensson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Julkortsmotiv från 2011, tomtar utanför Rådhuset.

Inför varje jul det senaste decenniet har Stefan Mårtensson målat tre oljemålningar med tomtemotiv på olika välkända platser på Söderslätt och i Trelleborg. Tavlorna har sedan tryckts upp som julkort.

- Är man född på landet, som jag är, då har man någon form av tomtetro. En annan del av förklaringen till att jag började måla tomtarna är att jag är lokalpatriot, säger Stefan Mårtensson.

Han förklarar att han helt enkelt tröttnade på att höra andra trelleborgare säga att det inte finns några sevärdheter i Trelleborg och bestämde sig för att tillverka julkorten för att motbevisa dem som beklagade sig.

- Jag ville visa att det visst går att skapa stämningsfulla bilder från Sveriges sydligaste stad. Extra roligt är det att jag under många år fått göra Trelleborgs kommuns officiella julkort, säger Stefan Mårtensson.

Inför julen 2016 sammanfattar Stefan Mårtensson åren som gått med en utställning av samtliga 30 tavlor som legat till grund för julkorten. Utställningen visas på Övre, i huset där butiken Moxy’s tidigare huserade.

- Det ska bli roligt att visa upp tavlorna. Jag kommer också att ha med mig årets julkort där motiven är julklappsleveras i Smygehuks hamn, Gamla posthuset samt Ehrenbusch och tomtarnas julfärd genom staden.

Målningarna kan ses på Övre den 26-27 november klockan 11-17.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?