Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Skydda dig mot inbrott

Publicerad:

Nu är den mörka årstiden här och det är dags att se över hus och hem. Dock finns det mer att tänka på än att kratta löv och frostskydda planteringar. När mörkret lägger sig allt tidigare och bryggor och fritidshusområden ligger öde, brukar även tjuven slå till.

Inbrott

Statistiken de senaste åren visar på en liten nedåtgående trend vad gäller inbrott i kommunen, som vi hoppas håller i sig.

2013-01-01—10-25  99 st.

2014-01-01—10-25  130 st.

2015-01-01—10-25  93 st.

2016-01-01—10-25  79 st.

Det finns en del saker som du kan tänka på när det gäller att skydda din egendom.

Skydda sommarhuset

  • Töm fritidshuset på värdefulla föremål. Märk eventuellt lös egendom som lämnas kvar - den blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lås både fritidshuset och eventuella uthus med rekommenderade lås. OBS: Gäller inte bara ytterdörren, utan alla dörrar, fönster och eventuella luckor.

Båt

  • Töm båten själv! Se till att det inte finns värdefull löstagbar utrustning kvar och märk all utrustning med en beständig märkning.
  • Sätt spårsändare i båten och båtmotorn. Den sänder ut signaler som kan hjälpa polisen att spåra godset om det blivit stulet.

Bostad

  • Ta hjälp av grannar. Låt grannarna bli dina medhjälpare så att huset inte ekar tomt och välkomnar inbrott. Grannsamverkan är ovärderligt. Kontakta gärna polisen för att få hjälp med utbildning och organisation kring grannsamverkan.
  • Dörrar med brevinkast bör ha vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda för att förhindra användandet av låsslunga vid inbrott. Se till att du har bra lås, gärna med SSF:s ögonmärkning, till både entrédörren, altandörren och alla fönster i markplanet där 70 till 80 procent av inbrotten sker.

På Stöldskyddsföreningens hemsida finns ett test som du kan göra för att se hur säker din bostad är.

Klicka här för att komma till testet.

Och vill du ha fler tips för din bostad, så klickar du här.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?