Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Med anledning av inslag om mat på Östergården

Publicerad:

SVT har i dag på nyheterna gjort ett reportage om den mat som serveras på äldreboendet Östergården. Eftersom många medborgare nu med rätta blivit upprörda över det som sägs vill vi här kommentera inslaget.

För ett år sedan upplevde personalen på Östergården att det kastades mycket mat. De äldre åt inte det som man serverade. Det är inte roligt för någon att servera mat till äldre som behöver äta men som inte vill ha det som serveras. När man är äldre och dessutom lider av flera sjukdomar som till exempel demens så är det vanligt att man inte har samma aptit eller önskan om mat som när man var frisk. Det är också vanligt att upplevelsen av smak förändras.

Detta är bakgrunden till det projekt som startades på Östergården för att se om man istället för två lagade mål mat om dagen serverade ett lagat mål mat om dagen samt en enklare måltid på kvällen. Personalen som varje dag träffar de äldre får en god bild av vad som passar varje enskild hyresgäst och det är deras kunskap vi utgått ifrån. Hyresgästerna skulle även få större möjlighet att påverka vad som serveras.

Projektet har än så länge visat att de äldre äter mer och visar att de är nöjda. Vår slutsats av projektet är att det är bättre att servera mat som de äldre vill ha än att vi slänger näringsrik kost som de äldre inte äter.

I inslaget får man uppfattningen om att det bara serveras enkel färdigmat så som gröt till våra äldre. Det stämmer inte. Är man hyresgäst på Östergården serveras man flera mål mat om dagen. Frukost, förmiddagsfika, mitt på dagen lagad varm mat med efterrätt, eftermiddagsfika, kvällsmat samt för den som så önskar även något lätt innan natten. Det erbjuds utöver detta även mellanmål. Till jul nu kommer de äldre naturligtvis erbjudas allt det som hör julen till.

Socialförvaltningen och Serviceförvaltningen utvärderar nu projektet tillsammans. Trelleborgs kommun har och kommer alltid att ha våra äldres önskemål i fokus.

Annikki Tinmark, förvaltningschef socialförvaltningen
Erik Lidberg, förvaltningschef, Serviceförvaltningen
Kenneth Johansson, avdelningschef äldreomsorg
Ann-Louise Luttrén, avdelningschef måltidsservice

Hjälpte informationen på den här sidan dig?