Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Frågor och svar om maten på Östergården

Publicerad:

SVT:s inslag den 22 december om maten på Östergårdens äldreboende i Trelleborg har väckt starka reaktioner. Socialförvaltningen och serviceförvaltningen lämnade samma dag en kommentar på webbplatsen. Här belyser vi situationen ytterligare.

Får hyresgästerna på Östergården bara gröt och fil att äta till middag?
- Nej, naturligtvis inte. Lagad varm mat serveras mitt på dagen. Sedan serveras en varierad meny på kvällen.

Betalar hyresgästerna på Östergården 43 kronor för en tallrik fil?
- Avgiften för mat är 2 801 kronor per månad. Per dygn blir det cirka 93 kronor. För den summan får hyresgästerna frukost, förmiddagsfika, lagad varm mat mitt på dagen, eftermiddagsfika och kvällsmat. Ytterligare mellanmål är också möjligt att ordna samt något extra före läggdags.

Fick hyresgästerna på Östergården bara en smörgås till jul?
- Nej, självklart inte. Hyresgästerna på Östergården serverades en julbuffé med bland annat skinka, brunkål, ägg, sill, prinskorv, köttbullar, potatis och rödbetssallad. Till efterrätt blev det ris à la Malta. Julhelgen har också bjudit på honungsglaserade revben och Janssons frestelse.

Har politikerna i socialnämnden beslutat att skära ner på de äldres mat?
- Nej, det har de inte. Grunden till projektet på Östergården är att verksamheten såg att hyresgästerna åt dåligt och att mycket av maten fick slängas och provade därför en ny lösning med måltiden på kvällen.

Vilka signaler har verksamheten fått efter den förändringen?
- Positiva. Hyresgästerna äter mer än tidigare. Mindre mat kastas. Hyresgästernas hälsotillstånd har följts upp, viktkontroller har gjorts. Hyresgästerna på Östergården är generellt mer nöjda med hur maten smakar nu jämfört med förra året. I Trelleborgs Allehanda den 2 juni 2016 presenterades det som ett lyckat projekt och i reportaget intervjuades nöjda hyresgäster.

Läs mer

Med anledning av inslag om mat på Östergården

Reportage i Trelleborgs Allehanda den 2 juni 2016

Hjälpte informationen på den här sidan dig?