Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Avfall och återvinning under jul och nyår

Publicerad:

Vi hämtar hushållsavfallet måndag till fredag trots många röda dagar kring jul och nyår.

Vi hämtar inte längre julgranar som placerats vid avfallskärlet. Lämna julgranen till återvinningscentralen.
Foto: Carina Eklund Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Vi hämtar inte längre julgranar som placerats vid avfallskärlet. Lämna julgranen till återvinningscentralen.

Som vanligt ska kärlet stå på hämtplatsen senast klockan 07.00 på hämtningsdagen. Observera att vi inte utför några extrahämtningar på helgdagar, och att vi inte längre hämtar julgranar som placerats vid avfallskärlet. Lämna julgranen till återvinningscentralen.

I år tillkommer vecka 53

Det betyder att vi får två udda veckor efter varandra. Därför kommer vi att tömma alla kärl under vecka 1. Mer information om detta kommer att läggas ut på kommunens webbplats under vecka 53.

Återvinningscentralernas öppettider

Lillejulafton 23/12: Trelleborg 9-15, Anderslöv 15-18

Julafton 24/12: Stängt

Juldagen 25/12: Stängt

Annandag jul 26/12: Stängt

Söndag 27/12: Trelleborg 9-15

Måndag 28/12: Trelleborg 11-18, Anderslöv 15-18

Tisdag 29/12: Trelleborg 11-18, Smygehamn 15-18

Onsdag 30/12: Trelleborg 11-18, Anderslöv 15-18

Nyårsafton 31/12: Stängt

Nyårsdagen 1/1: Stängt

Lördag 2/1: Trelleborg 9-15, Anderslöv och Smygehamn 9-12

Söndag 3/1: Trelleborg 9-15

Sorteringstips inför helgerna

För en komplett sorteringsguide, klicka dig in på Sysavs webbplats under Externa länkar på denna sida.

Julgranen

Vi hämtar inte längre julgranar som placerats vid avfallskärlet. Lämna den till återvinningscentralen i Trelleborg, Anderslöv eller Smygehamn.

Den trasiga julgransbelysningen och julkort med batteri

Allt elavfall ska du lämna till elektronikåtervinning. Lämna till återvinningscentralen eller i Samlaren (finns på City Gross, ICA Supermarket Valen, Maxi ICA, Willy's).

Ge dina matrester nytt liv

Vi svenskar slänger var fjärde matkasse i soporna. Kan du inte använda maten du köpt så sortera ut och lägg i matavfallskärlet (eller i Kärl 1). En biogasbil kan köra 2 kilometer på biogasen som framställts av 1 kilo matavfall!

Julklappspapper och kartonger

Pappersfibern i julklappspapper och kartonger kan, som i alla pappersförpackningar, återvinnas upp till sju gånger. Lämnas till återvinningsstationen (eller i Kärl 2). Presentsnöret och etiketten ska du ta av och lägga i restavfall.

Marschaller och värmeljus

Marschaller sorteras som metallförpackning när de brunnit klart, men det gäller inte längre för värmeljusen. Vekeshållaren ska lossas från värmeljuskoppen innan de båda delarna lämnas till metallåtervinning på återvinningscentralen. Använda värmeljus som du lämnar till återvinning hamnar i en sorteringsanläggning som separerar stål från aluminium med hjälp av en stor magnet. Stål fastnar på magneten, men inte aluminium. När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål respektive aluminium – och därefter nya produkter. Om aluminium hamnar tillsammans med stålet brinner det upp och försvinner från jordens yta. För att slippa det energislöseriet ska hållaren lossas från koppen.

Restavfall

Mossa, julgranskulor, paketsnören, glitter och stearinljus ska läggas i soppåsen för brännbart och blir till fjärrvärme. Julkort och kuvert kan inte återvinnas utan ska läggas bland de hushållssopor som skickas till förbränning (restavfall i Kärl 1).

Hjälpte informationen på den här sidan dig?