Trelleborgskalaset

Under hela 2017 kommer Trelleborg att fira att det gått 50 år sedan storkommunen föddes och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter. Som om inte detta var tillräckligt har det dessutom gått 760 år sedan Trelleborg för första gången nämns som stad i bevarade dokument.

Även om festligheterna kommer att pågå under hela året läggs stor tyngd vid långhelgen 2 till 6 juni. Då ska centrala Trelleborg förvandlas till en stor festplats med en lång rad olika arrangemang för både små och stora.

25-28 maj firas BYAkalaset när byarna visar upp sina allra bästa sidor och alla är välkomna på bussrunda emellan byarna.
Fredagen den 2 juni blir det talangtävling i Stadsparken och nyinvigning av Järnvägsparken.
Lördagen den 3 juni blir det stort ROCKkalas i Stadsparken – en helt igenom ideell musikfest. Då är det även Kalas utan gränser, klockan 14-16 på Kulturhuset.
Söndagen den 4 juni blir det Barnkulturkalas i Parken. Dessutom samlar vi alla föreningar till en föreningsparad som avslutas på kalasvis med saft, kaffe och tårta i Stadsparken.
Måndagen den 5 juni blir stora öppethusdagen för både kommunala instanser och trelleborgsföreningar. Aquathlon för barn och ungdomar på Dalabadet.
Det traditionella nationaldagsfirandet den 6 juni avrundar en riktig kalashelg.

 • Traditionellt firande med triathlon

  På Dalabadet arrangerades för femte gången Trelleborg Triathlon.

  På Dalabadet firades nationaldagen för femte gången med ett triathlonlopp som i år genomfördes i friska vindar och en badtemperatur på 14 grader.

 • Fartfyllt på folkfesten

  Det var både fartfyllt och festligt när Trelleborg startade firandet av Nationaldagen. Bilar och andra hjulförsedda fordon lockade i vanlig ordning mycket folk till Algatan, Corfitz Beck-Friisgatan och Stortorget.

 • Fritidsbanken passar bollen vidare!

  Invigning av Fritidsbanken Trelleborg på Föreningarnas Hus

  Sveriges sydligaste Fritidsbank invigdes av fritidsnämndens ordförande Anna Nordstrandh med Öppet Hus, kändisautografer och insamlingstävling på Trelleborgskalaset!

 • Stort intresse för Röde hanen

  Det var kö långt ut på Nygatan när Räddningstjänsten öppnade sina portar för allmänheten klockan 13 på måndagen. Många - både stora och små - var nyfikna på röda fordon, hur man sotar en skorsten och sprutar med en brandslang.

 • Många nyfikna på framtidens Trelleborg

  Många ville ställa frågor när Kuststad 2025 hade öppet hus.

  När projektet Kuststad 2025 höll öppet hus under Trelleborgskalaset var det många som gjorde ett besök för att få svar på sina frågor om framtidens Trelleborg.

 • Glatt paradhumör trots blötan

  Många var de föreningar som trotsade regnet i paraden.

  Föreningsmänniskor räds inte regn – det står klart efter söndagens stora parad i Trelleborg. Hundratals medlemmar i ett trettiotal föreningar trotsade vädret och gick under uppsluppen stämning från Östervångsparken till Stadsparken.

 • Med fokus på kultur för de yngre

  Jumpin Joe underhöll

  Både underhållning och möjlighet att pyssla själv bjöds det på under Barnkulturkalaset i Parken. Teater, sagor, musikföreställning och prova på cirkus är lite av det som roade barnen denna söndag.

 • Stadsparken blir till Rockkalas för en kväll

  Bandet Basement Junk inledde lördagens Rockkalaset.

  Rockkalaset har nu brakat loss i Stadsparken och kommer fortsätta hela lördagskvällen.

 • Bilfest i Parken hela lördagen

  Stor bilutställning i Parken under Trelleborgskalaset.

  För den motorintresserade är bilträffen i Folkets Park det mest givna besöket under Trelleborgskalasets lördag. Kom och vandra runt bland hundratals klassiska bilmodeller och njut av livemusiken från Parkens utomhusscen.

 • Nio vill bli Stjärnskott

  Just nu pågår talangtävlingen Stjärnskott i Stadsparken. Nio unga förmågor ger järnet för att knipa en plats i finalen.

 • Pedalens Pågar rockar loss

  Pedalens Pågar, Kal P Dals kompband, spelar i Stadsparken

  Nationaldagen i Trelleborg bjuder alltid på en musikupplevelse – så också i år. Pedalens Pågar, Kal P Dals kompband, kommer att höja ljudnivån och stämningen i Stadsparken denna tisdagseftermiddag. Bandets motto är nämligen att glad rock´n´roll gör att ingen kan sitta still.

 • Landshövdingen nationaldagstalar

  Trelleborg får finbesök i samband med firandet av Nationaldagen den 6 juni. Det är landshövdingen Anneli Hultén som väljer att åka till Trelleborg för att fira dagen. Ceremonierna tar sin början i Stadsparken klockan 14.30.

 • Aquathlon för de yngre

  Den 5 juni blir det Aquathlon på Dalabadet. Då har du som är mellan 8 och 14 år chansen att simma och springa med Team Trelleborg Triathlon.

 • Bronsplatta berättar husets historia

  Den 6 juni kommer Rådhuset i Trelleborg att prydas av en bronsplatta som berättar om husets historia. Det är Gamla Trelleborg som fortsätter sitt arbete med att berätta om intressanta byggnader. I år fyller Rådhuset 150 år och då passar det utmärkt väl att hylla jubilaren med dess historia.

 • Nyfiken på framtiden?

  Under Trelleborgskalaset finns möjlighet att följa Trelleborgs utveckling från hamnstad till attraktiv kuststad. Stadsbyggnadsprojektet Kuststad 2025 håller måndagen den 5 juni öppet hus i utställningslokalen på Algatan 5.

 • Kalas utan gränser

  Lördagen den 3 juni bjuder Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg tillsammans med nätverket Trelleborgare för mångfald och allas lika värde in till ett Kalas utan gränser, klockan 14-16 på Kulturhuset.

 • Nu öppnar vi dörrarna!

  Måndagen den 5 juni är en så kallad klämdag – skolorna har stängt och många passar på att ta ut en extra ledig dag mellan en röd söndag och Nationaldagen. Då passar Trelleborgs kommun och föreningsliv på att öppna sina dörrar för allmänheten.

 • Bilar i centrum också i år

  Bilutställning på Nationaldagen är tradition i Trelleborg

  Blänkande krom, glänsande lack och många minns du – det är numera en självklar del av Nationaldagsfirandet i Trelleborg. Trelleborg Motor Show har arrangerats av en grupp entusiaster i många år och lockar stora åskådarskaror.

 • Dubbel invigning

  Det är inte bara den nya Järnvägsparken som ska invigas fredagen den 2 juni – också den nyrestaurerade gamla anrika SJ-portalen ska uppmärksammas.

 • Tiotal byar firade Byakalaset

  Kalasflaggan hissad under Byakalaset

  I det mest strålande försommarväder man kan tänka sig genomfördes Byakalaset på torsdagen. Ett tiotal byar deltog i rundan, som knöts samman med två bussturer.

 • Ta en tur för den goda sakens skull!

  Piff och Puff-tåget kör på Nationaldagen

  Också i år kommer Lennart Kristiansson från Gärdslöv att ta sitt Piff och Puff-tåg runt i folkvimlet på Nationaldagen. Lions säljer biljetter och hela intäkten går till Lions arbete i Trelleborg.

 • Jubileum för Trelleborg Triathlon

  Ett av momenten, simning, under Triathlon

  I år är det femte gången som Trelleborg står som värd för den sydligaste Triathlontävlingen i Skandinavien. 150 deltagare står på startlinjen klockan 12 på Nationaldagen, redo att slänga sig i Östersjöns vågor för det första delmomentet.

 • Det hände för femtio år sedan…

  Den tionde juni 1967 gick trelleborgarna man ur huse – vi var bjudna på hundraårskalas! Då var den nya storkommunen redan några månader gammal, när fyrverkeriet från Vattentornet förkunnade det nya året 1967 föddes storkommunen Trelleborg.

 • Programmet för Trelleborgskalaset

  Trelleborgskalaset röd logga.

  2017 är ett speciellt år i Trelleborg. Samtidigt som vi blickar framåt mot Kuststad 2025 vänder vi oss bakåt i historien. I år är det 50 år sedan den moderna storkommunen Trelleborg föddes, och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter.

 • Hallå! Var är du? Föreningsparaden kallar!

  Från en tidigare föreningsparad.

  219 föreningar – så många finns i kommunens register. Ändå är det bara nitton föreningar (!) som hittills anmält sig till sommarens stora begivenhet – Trelleborgskalasets Föreningsparad.

 • Stjärnskott på Trelleborgskalaset

  Trelleborgskalaset inleds den andra juni med en tävling för unga talanger. Kanske kan en ansökan till Stjärnskott bli biljetten till de stora scenerna?

 • Nu flaggas det för kalas

  Det flaggas för Trelleborgskalaset bland annat på Stortorget.

  Lagom till påsk börjar flaggstängerna i centrala Trelleborg att fyllas med nya flaggor. Det sedvanliga kommunvapnet är i år utbytt mot logotypen för Trelleborgskalaset, festen som firar att det i år har gått femtio år sedan storkommunen Trelleborg föddes och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter.

 • Föreningar – anmäl er till sommarens föreningsparad!

  Från en tidigare föreningsparad.

  En av höjdpunkterna under Trelleborgskalaset för alla föreningar hoppas vi att Föreningsparaden kommer att bli. Trelleborg firar ju både 150 år av förnyade stadsrättigheter och 50 år som storkommun i år.

 • Trelleborgskalaset ger dubbel anledning att fira

  Trelleborgskalaset ljusblå logga.

  I år har det gått 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter. Då avslutades en 248 år lång kamp för de idoga sydkustborna som aldrig riktigt accepterat att deras stad reducerades till en fläck.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?