Blommande gräs- och ängsytor i Trelleborg även i sommar

Publicerad:

Trelleborgs kommun fortsätter arbetet från förra året med att skapa blommande gräs- och ängsytor. Försöket utökas i år med fler ytor på strategiska platser längs vägar och i flera parkområden i Trelleborg.

De gräsytor som kommunen väljer att klippa mera sällan och som får gå i blom är försedda med förklarande skyltar.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Liksom under förra våren har kommunens stadsmiljöavdelning gjort en inventering av platser där gräsytor kan släppas upp och gå i blom i stället för att klippas ned. Genom att låta gräsmattor gå i blom skapas förutsättningar för bin, humlor, blomflugor och fjärilar att hitta mat, pollen och nektar.

Fler ytor på strategiska platser

Pollinatörerna har en nyckelroll för den biologiska mångfalden. Genom pollinering av växterna bidrar de till att ge oss både större och kvalitativt bättre skördar av frukt och bär. Ungefär en tredjedel av vår matproduktion beräknas enligt Naturvårdsverket vara beroende av pollinatörernas insatser.

– Resultatet från förra året visar att det finns en rik fröbank i många gräsmattor om de släpps upp till långgrås och tillåts gå i blom, säger landskapsarkitekt Marja Berg. I år utökar vi försöket med fler ytor på strategiska platser. Det är ett succesivt arbete för att skapa bättre miljöer för ängsblommor och för att få fler bin och fjärilar att trivas.

Stort antal gräs, örter och växter

Förra sommarens försök med blommande gräs- och ängsytor visade att det på många platser växer klöver, käringtand, fibbla, tusensköna och rölleka naturligt. Även rödklöver, cikoria, stånds, nattljus, vildmorot, renfana, vallmo, blodrot, blåsuga, skräppa, ekorrgräs, näva, lomme, snärjvinda, oxtunga, baldersbrå och smultron har setts.

Gräsmattor som tillåts gå i blom i sommar är mindre ytor i större parker som Malörtsparken, Västervångsparken, Gissbergshejdan och Stuckatörsparken. Gräset släpps också upp på utvalda ytor i mindre parker som Sandmöllan, Barnängen, Margaretaparken, Skyttsgatans park och Kyrkoköpinge parkstråk, och på gräsytor utefter Västra Ringvägen, Engelbrektsgatan, Klövervallsgatan, Östra infarten och Dalköpinge strandväg.

Första gräsklippningen efter midsommar

– Gräset klipps när det har blommat, någon gång efter midsommar. Sen släpps det upp för att blomma en gång till innan vi klipper det igen senare under säsongen. Vi har inte maskinella resurser att avlägsna gräset utan låter det ligga kvar, men på sikt är det önskvärt att ta bort gräsklippet för att på så sätt magra ut jorden så att fler ängsblommor trivs.

Många grönytor i Trelleborg kommer att klippas som vanligt även i år. Kortklippt gräs lämpar sig för aktiviteter för människor och kommer fortsatt vara viktiga för utevistelse och samlingsplatser i våra parker och grönområden.

Blommande gräs- och ängsytor