Förskola, skola, fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg

Du som vill driva förskola, ett fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet måste göra en ansökan hos kommunen om godkännande att få starta din verksamhet. Du ska också göra anmälan för att säkerställa att kraven i plan- och bygglagen samt miljöbalken är uppfyllda.

Kontakta gärna oss redan när du planerar för din verksamhet. Vi kan då i ett tidigt skede komma med synpunkter och råd om utformning och inredning.

Här finns information om hur du gör för att ansöka om att starta en ny verksamhet och vad som gäller då verksamheten kommit igång. Bedriver du redan verksamhet i form av förskoleklass, grundskola eller anpassad grundskola (tidigare särskola) och vill starta fritidshem ansöker du om tillstånd hos Skolinspektionen.

Vem kan driva fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg?

Huvudman för fristående verksamhet kan vara ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, en förening, ett registrerat trossamfund, en stiftelse eller en enskild individ.

Från den 1 januari 2019 gäller nya bestämmelser i skollagen för fristående förskolor och vissa fritidshem. Det innebär att kommunen ska göra ytterligare bedömningar i sin godkännandeprövning och tillsyn. De nya bestämmelserna innebär skärpta krav på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar för enskilda att bedriva verksamhet.

Krav på verksamheten

Skollagen ställer krav på verksamheten. För att få tillstånd att starta krävs det att det i ansökan framgår att verksamheten har förutsättningar att leva upp till kraven. Skolverket har i flera skrifter sammanfattat vilka krav som ställs på de olika skolformerna samt publicerat allmänna råd. Innan du ansöker om att starta verksamhet bör du studera skollagens bestämmelser.

Det ställs också särskilda krav på lokaler, utifrån bland annat plan- och bygglagen och miljöbalken.